Yüzme havuzları tipik olarak yer üstü ve yer altı olarak tanımlanırlar. Yer altı havuzları en çok bilinen standart havuz türüdür. Yer üstü havuzları ise onlardan biraz daha farklıdırlar. Havuzların çeşitleri genel olarak kullanım amaçlarına göre adlandırılırlar. Bu nedenle bir havuz yaptırmaya karar vermeden önce havuzu kullanım amacına dikkat etmeniz gerekir.
Yer Üstü Havuzları
Yer üstü havuzları genellikle daha düşük gelire sahip olan ve orta sınıfta yer alan insanlar için idealdir. Yeni başlayanlar için yer altı havuzlarının ekonomik çözüm arayanlara hitap etmemesinin başlıca sebebi yer üstü havuzları gibi bir alternatifin olmasıdır.
Yer üstü havuzlarını seçip seçmeme konusunda kararsız durumdaysanız aşağıdakileri düşünmeniz gerekir;
- Yer üstü havuzlarının maliyeti daha azdır ve bu havuzlar taşınabilir biçimlerde olmaktadır.
- Taşınabilirlik sayesinde bir yerden bir yere taşınırsanız havuzunu yanınızda götürme imkanı elde edersiniz.
- Kayalık alanlar dahil olmak üzere pek çok arazi türünde kurulum açısından sorun yaşamazsınız.
- Yer üstü bir havuza daha sonradan bir güverte ekleyebilir ve yer altı havuzundan daha az maliyetle standart bir havuz görünümü elde edebilirsiniz.
Aile Havuzu
Gerçekten lüks olan bir havuza sahip olma fırsatınız olmasa bile bir aile havuzuna sahip olabilirsiniz. Aile havuzunun temelinde eğlence vardır. Bunu bir su parkı teması gibi düşünebilirsiniz. Su teması parkından daha küçük olan ama aynı eğlenceyi size sunacak havuz bir aile havuzudur.
Huşu uyandıran su özellikleri, ayrıntılı elementleri ve kayaları gibi özel nitelikler aile havuzunun en önemli parçalarıdır. Genellikle büyük olan bu havuzlarında tur atmak çok kolay değildir. Çünkü aynı anda havuzda yer alabilecek diğer aile bireyleri buna pek izin vermeyeceklerdir. Gürültülü ve eğlenceli bir havuz arıyorsanız hayalinizdeki havuz bu olacaktır.
Kapalı Havuz
Kapalı havuz ismiyle kendisini anlatmaktadır. Bir kapalı havuzu çatısı olan bir yapının içerisinde yer alır. Bu yapı en az üç duvarla yalıtılmış olurlar. Kapalı havuzlar genellikle basit geometrik şekillerde olurlar. Özellikle soğuk iklimlerde yüzmek gibi bir hayaliniz varsa kapalı havuza sahip olmayı düşünebilirsiniz.
Kapalı ısıtma havuzları için maliyet açık havuzlardan daha düşüktür. Çünkü havuzun bulunduğu yer yalıtımlı bir yerdir. Bu nedenle ısının kaybolma olasılığı oldukça düşüktür.
Çocuk Havuzları
En düşük maliyetli havuzlar çocuk havuzlarıdır. Şişme çocuk havuzu uzun yıllardır var olan bir çözümdür. Hava ile şişirilen bu havuzlar kısa süre içerisinde suyla doldurulabilir bir alan dönüşürler. Çocuk havuzları çok düşük bütçeli aileler için idealdir. Sadece her kullanımdan sonra içindeki suyu boşaltıp su temizliğine dikkat etmek gerekir.
Her ne kadar çocuk havuzlarını standart bir havuz olarak görmek mümkün olmasa bile bu havuzlar özellikle çocuklarını mutlu etmek isteyen aileler tarafından tercih edilirler. Bu ailelerin hedefi çocuklarının eğlenmek amacıyla vakit geçirmesini sağlamak için sulu bir alan oluşturmak ve bunu en az maliyetle gerçekleştirmektir.
Mimari Havuz
Adından anlaşılabileceği gibi mimari havuzlar daha çok mimari estetiğin ön plana çıktığı havuz türleridir. Burada temel nokta havuzu yakınında bulunan yapılara benzetmektir. Etraftaki yapılarla aynı malzemeyi kullanarak havuz inşa ettirmek isteğe bağlı bir şeydir.
Mimari havuza sahip olabilmek için genelde bir mimar ile birlikte çalışılır. Mimar mevcut yapının durumunu gözden geçirerek havuzun stili konusunda net bilgiler sunar ve onun mevcut yapı ile uyumlu olması için çaba gösterir. Bu nedenle havuz genellikle evle aynı anda inşa edilir ve arsa büyüklüğü gibi durumlar hesaba katılır.
Sonsuzluk Havuzları
Sonsuzluk havuzları aslında sıfır kenar havuzları olarak bilinirler. Sonsuzluk havuzları her zaman özel olarak inşa edilirler. Bu havuzlarda hedef manzaraya dikkat çekmektir. Bu havuzlar size bir şelale gibi düşen bir su yanılsaması verir ama siz suyu göremezsiniz.
Sonsuzluk havuzları diğer havuzlara göre çok daha pahalı olurlar. Bu tür havuzların yapımı için öne çıkarmak istediğiniz bir manzaranın olması önemlidir.
Tur Havuzları
Tur havuzları tamamen spor ve sağlık amaçlı yapılan ve kullanılan bir yüzme havuzudur. Tur havuzları genellikle uzun ve dar olurlar. 50 metreden daha uzun olan bu havuzlarda hedef havuzun içerisinde tur atmaktır. Genellikle şekilleri dikdörtgen olan bu havuzlar sporcular için idealdir.
Dalma Havuzu
Dalma havuzları genellikle rahatlamak için kullanılan bir tür terapi imkanı sunan bir havuzdur. Birçok yüzü ve sporcu antrenman gibi faaliyetlerden sonra dalma havuzlarında vakit geçirmeyi isterler. Bunun en büyük sebebi ise dalma havuzlarının soğuk su ile rahatlama imkanı tanımasıdır.
Dalma havuzları kendisinden daha büyük olan bir yer altı havuzuna eklenebilirler. Bunu biraz Spa’ya benzetmek mümkündür ancak suyun soğuk olan yapısı her şeyin çok daha farklı olmasını sağlayan önemli bir özelliktir.
Doğal Havuzlar
Doğal havuzlar, yüzme havuzu ile su bahçelerini bir araya getirirler. Doğal yüzme havuzları tıpkı diğer pek çok havuz türünde olduğu gibi özgür bir stile sahip olabilirler. Doğal havuzların en önemli parçaları arasında şelale ve kayalıklar gibi elementler yer alır.
Doğal havuzların çoğu kauçuk veya güçlendirilmiş polietilen ile kaplanır. Havuz içi ayrı bir yenilenme bölgesi özelliği görür. Bu havuzlarda bir çeşit organik temizleme sistemi vardır. Yenilenme bölgesinden çekilen sular kayalıklardan bir şelale gibi akarak tekrar havuzla buluşturulur. Tüm bu sirkülasyon sırasında su filtrelenerek temizlenmiş olur.
Olimpik Havuzlar
Olimpik havuzlar devasa büyüklükte olurlar. Genelde spor kompleksleri gibi alanlarda kullanılan bu havuzlar yüzme hayranlarının ilgisini çekerler. Bu nedenle sporcular antrenman için bir olimpik havuza sahip olmak isterler ve kendilerini rekabetçi mücadelelere hazırlama yoluna giderler.